Š P A G E T Y
08.06.2020
boloňské špagety
INGREDIENCE : 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku (prolisované), 1 cibule (velká, na jemno nakrájená), 1 mrkev (na jemno nakrájená), 1 řapík celeru (na jemno nakrájený, možno vynechat), 500 g mletého hovězího masa, 50 ml hovězího vývaru, 1,5 hrnku červeného vína, 850 g konzervovaných rajčat (drcených nebo krájených), 1 lžička cukru, 1/4 hrnku petrželky (nakrájené čerstvé), 500 g špaget, parmazán (nastrouhaný, na ozdobu), sůl, pepř
Na olivovém oleji opečeme při nízké teplotě česnek, cibuli, mrkev a celer (cca 5 minut).
Zvýšíme teplotu a přidáme maso a za stálého míchání osmahneme dohněda. Vzniklé hrudky rozmačkáme vidličkou.
Přidáme vývar, víno, rajčata, cukr a petrželku.
Směs přivedeme k varu a snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme cca hodinu a půl.
Dochutíme solí a pepřem.
Těsně před dovařením omáčky uvaříme těstoviny.
Podáváme nepromíchané (těstoviny pouze přelijeme) a dozdobíme parmazánem (popřípadě i lístkem petrželky).
cuketové špagety
INGREDIENCE : 600 g cukety, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 40 g okapaných sušených rajčat, 1 malá chilli paprička zbavená semínek, 1 lžička nakládaných kaparů, 1 velká hrst čerstvé petrželky nebo bazalky, 160 g okapaného konzervovaného tuňáka, sůl, pepř
- Cuketu oloupejte a pomocí škrabky julienne nebo na spiralizéru nakrouhejte na nudle.
- Měkký střed, který už příliš krouhat nelze, nakrájejte na malinkaté kostičky.
- V pánvi na vyšší střední teplotu rozehřejte trošku oleje a v něm orestujte nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájená sušená rajčata a kostičky ze středu cukety.
- Podle chuti přidejte drobně nakrájenou chilli papričku.
- Směs osolte a vyvařte všechnu tekutinu, kterou cuketa pustí.
- Přidejte nasekané kapary a nadrobno nakrájené stonky bylinek. Pokud kapary nemáte rádi, nahraďte je pár kapkami citrónové šťávy.
- Vypněte plotýnku, do pánve přidejte syrové cuketové nudle a nechte chvíli prohřát na chladnoucí plotně.
- Vmíchejte okapaného tuňáka a opepřete.
- Podávejte pokapané olivovým olejem (lze použít případně i ten ze sušených rajčat či tuňáka) a posypané lístky bylinek. Kdo má rád, může přidat i pár nakrájených černých oliv bez pecky.
carbonara špagety
INGREDIENCE : 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku, 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr), 50 g parmazánu, 3 velká vejce, 350 g kvalitních špaget, 2 baculaté stroužky česneku, oloupané, 50 g másla, sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.
- Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
- Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.
- Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.
- K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
- Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.