Š P A G E T Y 

08.06.2020

boloňské špagety

INGREDIENCE : 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku (prolisované), 1 cibule (velká, na jemno nakrájená), 1 mrkev (na jemno nakrájená), 1 řapík celeru (na jemno nakrájený, možno vynechat), 500 g mletého hovězího masa, 50 ml hovězího vývaru, 1,5 hrnku červeného vína, 850 g konzervovaných rajčat (drcených nebo krájených), 1 lžička cukru, 1/4 hrnku petrželky (nakrájené čerstvé), 500 g špaget, parmazán (nastrouhaný, na ozdobu), sůl, pepř

  1. Na olivovém oleji opečeme při nízké teplotě česnek, cibuli, mrkev a celer (cca 5 minut).

  2. Zvýšíme teplotu a přidáme maso a za stálého míchání osmahneme dohněda. Vzniklé hrudky rozmačkáme vidličkou.

  3. Přidáme vývar, víno, rajčata, cukr a petrželku.

  4. Směs přivedeme k varu a snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme cca hodinu a půl.

  5. Dochutíme solí a pepřem.

  6. Těsně před dovařením omáčky uvaříme těstoviny.

  7. Podáváme nepromíchané (těstoviny pouze přelijeme) a dozdobíme parmazánem (popřípadě i lístkem petrželky).

cuketové špagety

INGREDIENCE : 600 g cukety, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 40 g okapaných sušených rajčat, 1 malá chilli paprička zbavená semínek, 1 lžička nakládaných kaparů, 1 velká hrst čerstvé petrželky nebo bazalky, 160 g okapaného konzervovaného tuňáka, sůl, pepř

  1. Cuketu oloupejte a pomocí škrabky julienne nebo na spiralizéru nakrouhejte na nudle.
  2. Měkký střed, který už příliš krouhat nelze, nakrájejte na malinkaté kostičky.
  3. V pánvi na vyšší střední teplotu rozehřejte trošku oleje a v něm orestujte nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájená sušená rajčata a kostičky ze středu cukety.
  4. Podle chuti přidejte drobně nakrájenou chilli papričku.
  5. Směs osolte a vyvařte všechnu tekutinu, kterou cuketa pustí.
  6. Přidejte nasekané kapary a nadrobno nakrájené stonky bylinek. Pokud kapary nemáte rádi, nahraďte je pár kapkami citrónové šťávy.
  7. Vypněte plotýnku, do pánve přidejte syrové cuketové nudle a nechte chvíli prohřát na chladnoucí plotně.
  8. Vmíchejte okapaného tuňáka a opepřete.
  9. Podávejte pokapané olivovým olejem (lze použít případně i ten ze sušených rajčat či tuňáka) a posypané lístky bylinek. Kdo má rád, může přidat i pár nakrájených černých oliv bez pecky.

carbonara špagety

INGREDIENCE : 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku, 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr), 50 g parmazánu, 3 velká vejce, 350 g kvalitních špaget, 2 baculaté stroužky česneku, oloupané, 50 g másla, sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení

  1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.
  2. Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
  3. Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.
  4. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.
  5. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
  6. Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.
© 2020 .
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky